Aproximativ 36% de europeni cu varsta cuprinsa intre 16-65 de ani practica aceasta activitate pe strazi, in parcuri, in padure sau in sala de sport. Alergatul, sub toate formele sale, reprezinta unul dintre cele mai benefice si mai eficiente exercitii cardio, o activitate care poate fi practicata de oricine, atat in exterior cat si in interior. Alergarea are multiple beneficii asupra organismului si psihicului uman chiar daca la prima vedere poate parea banala. Afla in cele ce urmeaza care sunt principalele beneficii ale alergatului.
Cuprins articol
Care sunt beneficiile alergatului?
Intretinerea corpului
Daca ciocolata sau orice alt aliment nu foarte recomandat inca mai are un loc de onoare in dulapul de bucatarie atunci intretinerea corpului se dovedeste a fi utila poate chiar indispensabila. Ne referim aici la intretinerea fizica in sensul larg (muscular, respiratoriu, cardiac, silueta), intretinere care te va ajuta sa te simti mai bine zi de zi. Alergatul, practicat de minim trei ori pe saptamana participa la aceasta intretinere. Efortul fizic pe care il vei depune va actiona asupra intregului organism si ii va permite sa arda calorii si sa se regenereze.
Mentinerea greutatii – una dintre beneficiile alergatului
Daca esti in cautarea unui aliat care sa te ajute sa iti mentii greutatea sau sa te ajute sa slabesti putin, atunci alergatul este acel aliat. Adio celulita si aspectul capitonat al pielii. Acest sport reprezinta arma fatala impotriva kilogramelor in plus. Stiai ca o sedinta de alergat de minim 30 de minute te ajuta sa arzi 300 de calorii? Asta inseamna ca nu trebuie sa faci schimbari radicale in privinta regimului alimentar pentru a pierde in greutate. Iata 14 locuri din Bucuresti unde poti alerga!
Imbunatatirea sanatatii fizice si psihice
Oase mai solide, risc mai scazut de a face diabet sau cancer, lupta impotriva insomniilor…aceasta activitate contribuie la lupta impotriva acestor afectiuni.
Intarirea muschilor inimii
Efortul fizic necesar in timpul alergatului se va repercuta asupra ansamblului corplui tau si accelereaza frecventa cardiaca. Inima ta va bate cu putere, mai repede pentru a compensa intenstitatea activitatii fizice. O inima mai puternica si mai sanatoasa va permite reducerea eforturilor cardiace, fie in timp ce faci sport, fie in stare de repaos. Un sistem cardiac bun va imbunatati in egala masura circulatia sanguina si va diminua riscul hiptertensiunii arteriale.
Diminuarea nivelului de colesterol
Colesterolul din sangele nostru este transportat de doua tipuri de lipoproteine – LDL (colesterol rau ) si HDL (colesterol bun). Studiile au aratat faptul ca un antrenament regulat va spori numarul de lipoproteine HDL ceea ce va diminua riscurile de crize cardiace, AVC sau de maladie coronariana.
Eliminarea stresului – o caracteristica importanta a alergatului
Alergatul reprezinta modalitatea ideala de a elimina stresul si presiunea, deoarece ofera sentimentul unei mari libertati. Corpul tau va elibera endorfine care iti vor conferi o stare de liniste si de calm.
Dezvoltarea andurantei
Cu cat multiplici sedintele de alergat, cu atat anduranta ta va fi ameliorata si dezvoltata si acest lucru va avea un efect pozitiv si asupra respiratiei tale, un lucru indispensabil organismului nostru pentru oxigenerea creierului.
Protejarea articulatiilor
Alergatul ne ajuta sa avem oase mai solide. Conform ideilor preconcepute, alergatul nu distruge articulatiile, chiar din contra, permite fortificarea oaselor si protejarea articulatiilor. Masa osoasa creste, musuculatura in egala masura. Daca alergi in mod regulat atunci oasele tale iti vor multumi cu siguranta. Desigur, este importanta inclusiv purtarea unei incaltaminti adecvate pentru alergat, care sa amortizeze contactul cu solul si in care sa te simti pur si simplu confortabil.
Prelungirea longevitatii
Chiar daca alergi doar 30 de minute pe zi vei iti vei prelungi viata. Studiile stiintifice arata ca persoanele care alearga in mod regulat isi pot prelungi longevitatea datorita acestei activitati fizice. De altfel, alergatul reprezinta una din cele mai bune motivatii posibile pentru a te lasa de fumat. Limitezi riscurile aparitiei cancerului. Poate ca alergatul nu vindeca cancerul, dar dovezile ca ajuta la prevenirea acestuia sunt din ce in ce mai numeroase.
Alergatul este un sport accesibil
Alergatul nu este o activitate sportiva scumpa. Ai nevoie de un echipament minim si esti pregatit pentru sedinta. O pereche de adidasi pentru alergare, adaptati practicii tale sunt esentiali. Un trening sau o pereche de colanti sunt accesorii care iti ofera un confort sporit. Poti folosi chiar si una dintre aceste aplicatii pentru sport direct pe telefon mobil.
In afara de aceste beneficii ale alergatului, ce alte motive ai pentru a incepe?
Alergatul reprezinta o modalitate excelenta pentru ameliorarea starii de sanatate, pentru bunastarea fizica si mentala a unei persoane deoarece alergatul permite revigorarea circulatiei sanguine si oxigenarea corpului ceea ce se traduce printr-o inima mai puternica, la adapost de tot felul de neplaceri. Alergatul imbunatateste in egala masura sistemul imunitar si este un remediu excelent impotriva stresului si este o modalitate eficienta de a arde caloriile si pentru a pierde in greutate.
Persoanele care alearga dimineata si combina alergatul cu un regim alimentar echilibrat si sanatos afiseaza un nivel de energie optim. Persoanele care alearga de minim trei ori pe saptamana afiseaza o mai buna incredere in fortele proprii, o stima de sine ridicata si reusesc sa isi duca mai repede la bun sfarsit toate obiectivele si scopurile.
Va amintim ca alergatul se poate practica la orice varsta atata vreme cat te simti bine si nu ai nicio problema medicala.
Lasă un răspuns