Unele dintre cele mai frumoase amintiri pe care le avem, inca de cand eram copii, sunt reprezentate de locurile in care mergeam impreuna cu prietenii nostri. Intrucat eram prea mici pentru a dispune de un carnet de conducere, ne bucuram zi de zi de bicicleta noastra preferata. Aceasta ne ajuta sa ne deplasam oriunde si oricand doream, ridicandu-ne si anumite provocari in momentul in care isi faceau aparitia diferitele defectiuni tehnice. Mersul pe bicicleta este, pentru foarte multi dintre noi, un lucru pe care l-am invatat in copilarie de la bunici sau chiar de la prieteni. Acesta este esential pentru a ne putea bucura de bicicleta, insa un adevarat chin pentru cei care invata acest proces pentru prima oara. Cu scopul de a veni in ajutorul tau, am schitat un ghid cuprinzator care sa te ajute sa inveti sa mergi pe bicicleta!
Cuprins articol
4 pasi magici pentru a merge pe bicicleta incepand de azi!
1. Invata sa iti mentii echilibrul
Mersul pe bicicleta presupune mentinerea echilibrului la orice pas, indiferent de locatia in care esti sau de varsta pe care o ai. O greseala comuna intalnita pe parcursul acestui proces este utilizarea rotilor ajutatoare. Acestea confera iluzia unui sprijin, care insa te poate incurca mai mult decat de a te ajuta. Pentru a invata sa iti mentii echilibrul, urmatorii pasi iti vor fi de mare ajutor:
- Pozitioneaza saua la o inaltime potrivita cu inaltimea utilizatorului – pentru a-ti da seama de inaltimea potrivita, verifica picioarele sa atinga pamantul ferm, nu doar cu varfurile;
- Simuleaza mersul pe bicicleta, avand picioarele pe sol – urca-te pe sa si incearca sa te deplasezi dintr-o parte in alta, pastrand picioarele pe sol si nu pe pedale. Se recomanda ca, la inceput, sa renunti complet la pedale;
- Opteaza pentru o panta lina – din momentul in care tu sau copilul tau a deprins increderea necesara, ii va fi mult mai usor sa faca primul drum cu bicicleta pe o panta lina.
2. Cunoaste cum sa schimbi directia si cum sa franezi
Oricat de usor pare acest lucru pentru un utilizator experimentat al bicicletei, controlul directiei si al franarii reprezinta pasii esentiali care ne pot salva viata. In momentul in care inveti pentru prima oara sa mergi pe bicicleta, iti va fi mult mai usor sa descoperi aceste deprinderi folosind pietricele, jaloane sau bete. Urmatorul pas va fi sa le ocolesti, variind directia si viteza.
Inainte de a pleca la primul drum cu bicicleta, este imperios necesar sa fi actionat maneta de frana de cel putin cateva ori. Acest proces se face initial pe loc, apoi din mers. Pentru a te bucura de o experienta mult mai utila, pastreaza pedalele demontate pe parcursul perioadei de invatare.
3. Monteaza pedalele
Din moment ce echilibrul, controlul directiei si gestionarea vitezei sunt invatate, poti sa introduci pedalele. Acestea se strang cu o cheie fixa de 15, urmand sensul de strangere spre ghidon. Orice bicicleta are cate o pedala spre stanga si spre dreapta, motiv pentru care este important sa gasesti partea potrivita. Iti recomand sa porti casca de protectie inainte de a incepe testarea mersului pe bicicleta.
- Pornirea de pe loc – imediat dupa ce ai instalat petalele, pornirea de pe loc se face prin folosirea picioarelor. Nu uita ca saua sa fie setata la o inaltime care sa permita picioarelor sa fie pozitionate ferm pe sol;
- Odihnirea talpilor – se va face de indata ce ai prins viteza, moment in care talpile vor fi asezate pe pedale. Este de asteptat ca primele dati sa existe mici dezechilibre, care dispar rapid, odata cu imbogatirea experientei;
- Instinctul de a pedala inapoi – cei mai mult dintre invatacei au tendinta de a pedala inapoi, intrucat pedalele se misca mult mai usor. Acest instinct dispare in cateva minute, mai ales atunci cand utilizatorii sunt incurajati sa pedaleze spre inainte.
4. Pastreaza o atitudine relaxata
Indiferent ca esti de partea utilizatorului sau esti in postura instructorului capabil sa ofere sfaturile necesare pentru a deprinde cum sa inveti sa mergi pe bicicleta, atitudinea relaxata este elementul cheie. Nimeni nu s-a nascut invatat, iar rabdarea si starea de bine sunt esentiale, mai ales pentru cei care au deja stresul invatarii unui lucru nou. Pe scurt, daca vrei sa il ajuti pe cel din fata ta sa se bucure de acest proces de invatare si sa ii oferi o incredere mai mare, pastreaza o atitudine relaxata, fara sa te enervezi.
Daca nu ai inteles prea bine din indicatiile pe care ti le-am scris mai sus sau vrei sa vezi si un video explicativ, atunci te poti uita la urmatorul, fiind dedicat invatarii adultilor:
Fiecare dintre noi si-a pus, la un moment dat, intrebarea cum inveti sa mergi pe bicicleta. Urmeaza pasii mentionati mai sus, rand pe rand, pentru a avea parte de un proces simplu si eficient!
Lasă un răspuns