Pe zi ce trece, sanatatea se transforma in cel mai important domeniu pentru multi dintre noi. Din nefericire, majoritatea se informeaza cu privire la obiceiurile corecte si sanatoase doar in momentul in care se confrunta cu o problema din pricina careia organismul este afectat. Zilnic, organismul nostru acumuleaza toxine care il incarca si care ii ingreuneaza activitatea. Nu de putine ori, auzim sintagma „ficat lenes” in multe reclame la medicamente si suplimente care promit sa faca minuni. Cu toate acestea, pana la a recurge la astfel de metode, este intotdeauna indicat sa stim ce anume inseamna detoxifierea ficatului pentru organism. Descopera toate informatiile de care ai nevoie pe parcursul randurilor urmatoare!
Cuprins articol
Care sunt cele mai importante informatii despre ficat?
La fel ca multe alte componente ale organismului, inclusiv ficatul reprezinta un organism esential. Acesta asigura si intermediaza functionalitatea optima, avand rolul de a metaboliza carbohidratii, proteinele si grasimile. Potrivit studiilor, ficatul reprezinta 2% din greutatea noastra, constituind totodata organul cu cea mai mare greutate din corp.
Printre functiile acestuia se numara si eliminarea toxinelor din alcool, producerea bilei si curatarea corpului. Vorbim aici despre eliminarea toxinelor prezente in organism, motiv pentru care curatarea ficatului se impune a fi realizata ori de cate ori este nevoie.
De ce este esentiala detoxifierea ficatului?
Ficatul este un organ esential il functionalitatea organismului. Acesta este primul care se activeaza in momentul in care corpul nostru este invadat de toxine. Chiar daca nu bem alcool si nu fumam, inclusiv alimentele consumate in exces pot da de furca ficatului. Drept efect, procesul natural de detoxifiere nu mai este la fel de eficient, motiv pentru care starea de sanatate este afectata.
Cand este nevoie sa apelam la detoxifierea ficatului?
Prin comparatie cu alte organe, ficatul nu afiseaza simptome vizibile in momentul in care este afectat. Cateva dintre bolile cunoscute ale ficatului, cum sunt fibroza, steatoza si ciroza nu se manifesta decat in momentul in care ajung intr-un stadiu avansat. In aceasta categorie intra si steatohepatita nonalcoolica si care mai poarta numele de „ficat gros”.
La detoxifierea ficatului este recomandat sa apelam oricand avem de-a face cu o senzatie de oboseala fara motiv. De asemenea, in momentul in care observam ca pielea noastra are un aspect nesanatos si avem greturi, este posibil ca ficatul sa fie slabit. Printre cel mai des intalnite astfel de momente se numara sarbatorile pascale, Craciunul si Anul Nou.
Care sunt avantajele puse la dispozitie de o cura de detoxifiere a ficatului?
Intrucat dietele de detoxifiere se realizeaza prin renuntarea la alimente si la alte obiceiuri nesanatoase, precum consumul excesiv de dulciuri, pentru a incepe o astfel de cura este important sa stii care sunt beneficiile aduse:
- Un nivel crescut de energie – in lipsa toxinelor din organism, stresul si oboseala nu mai pot fi sustinute. Astfel, cu ajutorul unei diete de detoxifiere, organismul nostru se bucura de un nivel crescut de energie;
- Scaderea in greutate – intrucat organismul nu mai inmagazineaza toxine (nici macar pe cele vechi), te vei putea bucura de o pierdere in greutate care variaza intre 2 si 4 kg;
- Un ten sanatos – printre primele organe care se bucura de detoxifierea ficatului se numara pielea, care devine mult mai luminoasa si lipsita de cosuri;
- Un somn odihnitor – reprezinta rezultatele multor studii realizate pe curele de detoxifiere, care arata faptul ca te poti bucura de o calitate crescuta a somnului;
- O digestie optima – functionalitatea celulelor este grav afectata de toxinele pe care le acumulam in organism. Indiferent ca mananci alimente sanatoase, substantele hranitoare nu pot fi la fel de bine asimilate. De aceea, o cura de detoxifiere te ajuta sa reglezi digestia;
Care sunt cele mai bune alimente pentru detoxifierea ficatului?
Intrucat pana acum am aflat toate lucrurile importante despre functionalitatea ficatului, beneficiile curelor de detoxifiere si perioada optima pentru folosirea acestora, acum este cazul sa cunoastem alimentele ideale. Printre cele mai bune ingrediente folosite in diete se numara:
- Usturoi – inglobeaza ingrediente active, precum si seleniul, contribuind la stimularea ficatului;
- Avocado – reprezinta o sursa extraordinara de antioxidanti, contribuind la functia hepatica;
- Turmenic – ajuta la detoxifierea si protectia ficatului, fiind bogat in curcumina. In plus, aceasta stimuleaza functiile biliare;
- Urzica – nu doar ca stimuleaza secretiile biliare, insa are numeroase ingrediente active si minerale;
- Sfecla – datorita proprietatilor hepato-protectoare si coleretice din betanina, sfecla reprezinta o leguma bogata in antioxidanti naturali.
Bucura-te de curele de detoxifiere aferente ficatului, menite sa te ajute sa ai parte de un organism sanatos si curat pe tot parcursul anului!
Lasă un răspuns