Problemele de sanatate ne afecteaza viata mai mult decat ne putem imagina. In timp ce unele dintre afectiunile cu care ne confruntam pot fi identificate la timp si tratate corespunzator, altele necesita numeroase investigatii pentru a pune diagnosticul corect. La ora actuala, sanatatea este cel mai important element pentru multi dintre noi, motiv pentru care avem responsabilitatea sa fim foarte atenti la orice simptome. Fie ca optezi pentru un tratament naturist sau preferi sa mergi pe varianta sigura, multe dintre afectiunile de sanatate pot fi tratate. In aceasta categorie intra si spondiloza cervicala, frecvent intalnita in cazul persoanelor de peste 40 de ani.
Cuprins articol
Ce este spondiloza cervicala?
Odata cu trecerea timpului, calitatea organismului uman descreste. Nu doar factorii externi, ci si cei interni ne afecteaza rezistenta, fiindu-ne mult mai greu sa facem fata activitatilor de zi cu zi. Bineinteles, nu este cazul fiecarui organism, intrucat avem gene complet diferite.
Cu toate acestea, una dintre cele mai des intalnite afectiuni la persoanele care au o varsta mai mare de 40 de ani este spondiloza cervicala. Din punct de vedere medical, acest diagnostic reprezinta degenerarea coloanei vertebrale, ceea ce conduce la dureri de spate.
Care sunt cauzele aparitiei spondilozei cervicale?
Potrivit studiilor, spondiloza cervicala apare din cauza inaintarii in varsta, intrucat oasele si ligamentele din coloana vertebrala se uzeaza. Acestea isi pierd din rezistenta si, drept rezultat, coloana vertebrala produce tesut osos in exces. In termeni de specialitate, aceste formatiuni se numesc osteofite, dezvoltandu-se in zona articulatiilor. De asemenea, ele se intalnesc in zona gatului, respectiv in locul in care se dezvolta spondiloza cervicala.
- Cauze genetice – spondiloza cervicala se poate transmite genetic, motiv pentru care cei din familie o pot mosteni;
- Obezitate si sedentarism;
- Consum excesiv de alcool, fumat sau vatamari bruste si neasteptate.
Care sunt cele mai des intalnite simptome in cazul diagnosticarii cu spondiloza cervicala?
Printre cel mai des intalnite simptome ale aparitiei spondilozei cervicale se numara:
- Durere in zona gatului si a cefei – la inceput, durerea se poate resimti mai pregnant in momentul in care petreci timpul in picioare sau cand esti obosit;
- Durere de cap si stari de ameteala;
- Parestezii – cunoscute drept furnicaturi la nivelul bratelor sau umerilor;
- Dificultati in mentinerea echilibrului si intepenirea gatului;
Ce exercitii se recomanda pentru pacientii cu spondiloza cervicala?
Numarul mare de pacienti cu spondiloza cervicala au condus la dezvoltarea diferitelor tratamente pentru remedierea afectiunii. Indiferent ca optezi pentru fizioterapie, interventie chirurgicala sau pentru un tratament naturist, poti realiza diverse exercitii menite sa te ajute in fiecare zi. De asemenea, poti gasi mai multe detalii accesand orice forum de profil, unde este mentionata inclusiv cea mai buna pozitie dormit.
- Kinetoterapie – miscarea imbunatateste circulatia si reduce durerea, contribuind la redobandirea mobilitatii coloanei. Aceste exercitii sunt recomandate de catre kinetoterapeut, fiind personalizate in functie de conditia coloanei vertebrale pe care o are pacientul;
- Fizioterapie – diminueaza semnificativ durerile de cap si tonifiaza musculatura vertebrala, imbunatatind mobilitatea coloanei cervicale. La fel ca in cazul kinetoterapiei, si aceste exercitii trebuie realizate alaturi de un fizioterapeut, acesta construind setul de exercitii la momentul oportun.
Care este cel mai bun tratament pentru spondiloza cervicala?
Cele mai multe dintre recomandarile regasite pe orice forum de specialitate au in vedere un tratament naturist. In ciuda faptului ca nu este la fel de rapid ca si in cazul interventiei chirurgicale, acesta amelioreaza o buna parte dintre simptome si te ajuta sa descoperi care este cea mai buna pozitie dormit.
Cel mai bun tratament pentru spondiloza cervicala de tip naturist nu remediaza complet afectiunea, ci o amelioreaza. Printre cele mai des intalnite remedii naturiste se numara:
- Suplimente cu Gheara Diavolului – planta este originara din sudul Africii, fiind des utilizata in tratarea febrei, artritei si a problemelor gastro-intestinale. In zilele noastre, remediaza inflamatiile si durerea;
- Ceai cu ghimbir – se poate face din ghimbir proaspat, fiind frecvent intalnit in calitate de antiinflamator;
- Comprimate cu salcia alba – la origine, salcia alba a contribuit semnificativ la dezvoltarea aspirinei in Europa. Astazi, se foloseste pentru remedierea durerii si inflamatiei, fiind benefica pentru dureri acute de spate.
Cum se poate preveni aparitia spondilozei cervicale?
Potrivit specialistilor, inainte de toate trebuie sa decidem care pozitie de dormit este preferata pentru noi. Multe simptome ale spondilozei cervicale pot fi prevenite, prin intermediul pastrarii unui stil de viata sanatos.
- Postura corecta – ori de cate ori ne asezam pe scaun sau stam in picioare;
- Odihna corespunzatoare – de cel putin opt ore in fiecare noapte;
- Renuntarea la fumat – acesta accelereaza procesul de imbatranire, putand sa afecteze inclusiv coloana vertebrala;
- Evitarea consumului de alcool – in cantitati mari, alcoolul conduce la deshidratare;
- Realizarea unor exercitii fitness – un plan de antrenament sigur dezvolta musculatura coloanei vertebrale, imbunatatind articulatiile;
- Ridicarea corecta – de pe scaun, din pat sau de pe oricare alta suprafata. Astfel, se evita tensionarea excesiva a spatelui.
Nimic nu se compara cu o stare de bine, pe care o resimtim inclusiv la nivelul starii noastre de sanatate.
Lasă un răspuns