Cu precadere in ultimii ani, squash-ul se numara printre sporturile din ce in ce mai des practicate de adeptii din intreaga lume. In timp ce suprafata terenului de joc este mai mica in comparatie cu cea a altor sporturi, squash-ul solicita corpul la o intensitate mult mai ridicata. Jucatorii amatori si profesionistii apreciaza acest sport din perspectiva strategica, intrucat fiecare miscare trebuie bine gandita in doar cateva secunde. Ramai alaturi de noi si descopera tot ce trebuie sa stii despre squash, de la regulile de joc, costurile solicitate si beneficiile asupra organismului!

Cuprins articol
Ce este squash-ul?
Squash-ul a aparut pentru prima oara in anul 1830, insa doar in 2012 a fost declarat drept sportul cel mai sanatos de catre Forbes. Din punct de vedere compozitional, acesta este un tip de tenis de interior care utilizeaza rachete si mingi speciale. Spatiul in care se practica este diferit insa, intrucat presupune o sala speciala. Aceasta este prevazuta cu linii delimitatoare de culoare rosie si/sau galbena, pentru a trasa zonele de joc.
In comparatie cu tenisul normal, squash-ul are nevoie de un teren de joc cu dimensiuni mai mici. Acesta utilizeaza peretele frontal in locul solului, pentru a da mingea partenerului. Chiar daca cei mai multi dintre practicanti prefera meciurile de 1 la 1 (cunoscute si ca squash simplu), acesta poate fi jucat si in echipe de cate 2 jucatori (cunoscut ca squash dublu).
Care sunt beneficiile pe care le ofera acest sport?
Spre deosebire de tenisul de camp, squash-ul se numara printre sporturile care pot fi practicate la orice ora din zi sau din noapte. Acest lucru se datoreaza faptului ca este un sport de interior, care nu este influentat de conditiile meteorologice. Printre cele mai importate beneficii oferite de squash se numara:
- Alimentarea spiritului competitiv, precum si imbunatatirea circulatiei sangelui;
- Antrenament cardio extrem de eficient;
- Antrenarea tuturor marilor categorii de muschi;
- Arderea unui numar mare de calorii pe ora, respectiv intre 1.000 si 1.200 – dupa cum am scris in acest articol;
- Dezvoltarea coordonarii ochilor si a mainilor, prin meciuri repetate;
- Imbunatatirea agilitatii si a flexibilitatii corpului;
- Posibilitate ideala de relaxare a organismului si de reducere a stresului.

Ce echipament ai nevoie pentru a juca squash?
Pentru a te bucura de primele jocuri de squash, trebuie sa ai la indemana echipamentul complet. Acesta include o racheta de squash si o minge speciala, precum si imbracaminte personalizata si o pereche de adidasi speciali pentru acest sport. Nu uita nici de echipamentele de protectie, care te vor apara impotriva accidentelor.
- Racheta de squash – potrivit reglementarilor in vigoare, aceasta dispune de o lungime de maxim 68 cm si o latime de maxim 21,5 cm;
- Mingea de squash – cea pentru amatori este diferita fata de cea pentru profesionisti. In timp ce incepatorii pot opta pentru mingile care au un singur punct colorat, profesionistii se pot indrepta cu usurinta catre modelele cu doua puncte, cu diametru de aproximativ 4 cm si o greutate medie de 24 de grame;
- Imbracamintea pentru squash – intrucat fiecare sport are un echipament potrivit, squash-ul nu face exceptie de la regula. Daca vrei sa te asiguri ca ai tot ceea ce ai nevoie, achizitioneaza un tricou Polo de tenis, o pereche de sort, o sapca si o manseta de tenis. Pentru serile racoroase, poti opta pentru o bluza din neopren si o pereche de pantaloni lungi de tenis. Femeilor li se recomanda un tricou Polo alaturi de un sort si o fusta tenis, precum si o pereche de pantaloni lungi tenis si/sau o bluza termica. Dupa caz, pot achizitiona si o sapca;
- Echipamentul de protectie – trebuie sa fie ales cu grija, pentru a evita aparitia oricarui eveniment neprevazut. In aceasta categorie intra ochelasii speciali pentru squash, precum si accesoriile textile cu rol in absorbtia transpiratiei. In acelasi timp, gripurile speciale te vor ajuta sa dispui de o prindere mai buna a rachetei;
- Incaltamintea pentru squash – se recomanda sa fie realizata dintr-un material care sa permita piciorului sa respire. In acelasi timp, confortul oferit in timpul jocului este extrem de important, pentru a nu afecta articulatiile si rezistenta picioarelor.
Regulile squash-ului
Pentru a putea juca in mod eficient si corect squash, este important sa cunosti regulile oficiale. Printre acestea se numara:
- Incalzirea de 5 minute, obligatorie inaintea oricarui meci;
- La jumatatea meciului, jucatorii au responsabilitatea de a schimba locurile;
- Servirea se face din careul de servire sau cu un picior in interiorul acestuia. In tot acest timp, nu se ating liniile spatiului de careu;
- Ambii jucatori se pot misca pe suprafata terenului, avand scopul de a lovi mingea;
- In cazul in care mingea aterizeaza de doua ori pe podea inainte ca jucatorul sa ajunga la ea, acesta pierde punctul.
Ca sa intelegi mai bine cum se joaca Squash iti recomand urmatorul video de pe Youtube, care iti arata practic regulile jocului. Stiu ca este in engleza, dar poti activa subtitrarile si sunt sigur ca te vei descurca sa intelegi.
Squash-ul ofera nenumarate avantaje organismului, atat la interior, cat si la exterior. Intrucat nu este influentat de conditiile meteorologice, il vei putea practica oricand doresti.
Lasă un răspuns