Cele mai multe sporturi de iarna sunt extrem de pline de aventura si asteptate de multi dintre noi. Chiar daca ai deja echipamentul corespunzator, poti oricand sa iti imbunatatesti experienta avand la indemana instrumente personalizate, in functie de diferiti factori. Printre acestea se numara partia pe care urmeaza sa schiezi, materialele utilizate si, nu in ultimul rand, nivelul de pregatire la care te regasesti. Fiecare dintre noi are un stil diferit de a schia, ceea ce inseamna ca este responsabilitatea noastra sa gasim echipamentul potrivit noua. Cu scopul de a veni in ajutorul tau, am pus la punct un ghid cuprinzator cu top sase tipuri de schiuri pe care le poti alege iarna aceasta.
Cuprins articol
Top 6 tipuri de schiuri pe care le poti alege!
1. Schiuri All-Round
De departe unul dintre cele mai populare tipuri de schiuri, cele de tip All-Round ies in evidenta datorita faptului ca se pliaza pe necesitatile fiecarui utilizator in parte. Printre caracteristicile principale se numara rapiditatea pe care o ofera si faptul ca sunt foarte precise. Tocmai de aceea, sunt special concepute pentru partiile bine batatorite. Din punct de vedere tehnic, sunt construite pe baza unei geometrii standard, avand totodata si elemente care ii ofera viraje cu usurinta. Mai mult decat atat, claparii sunt foarte bine fixati cu ajutorul legaturilor, nu doar la varf, ci si la calcai. Astfel, schiurile nu vor sari din picioare in momentul in care utilizatorul va simti o presiune mai mare si, implicit, accidentele periculoase vor fi evitate.
2. Schiuri All-Mountain
In cazul in care obisnuiesti sa mergi in zone in care zapada este mai moale, poti sa te orientezi in mod neechivoc catre schiurile de tip All-Mountain. Acestea intra in categoria schiurilor universale si se pliaza oricarui utilizator, indiferent de nivelul de experienta.
3. Schiuri Freeride
In cazul in care esti in cautarea unor schiuri special concepute pentru avansati, cele de tip Freeride sunt intocmai ceea ce ai nevoie. Le poti gasi si in Romania, spre exemplu la Decathlon. La randul lor, ele se recomanda celor care vor sa testeze partiile neamenajate sau cele care dispun de pante neregulate. Nici nu este de mirare, intrucat constructia acestora este mult mai usoara si poate face fata implicit pe zona cu zapada proaspata si nebatatorita.
4. Schiuri Cross
Un alt model special conceput pentru utilizatorii experimentati sunt schiurile de tip Cross. Multumita faptului ca au o constructie mult mai tare, acestea reusesc sa faca fata inclusiv in zonele cele mai exigente in materie de relief. De asemenea, le poti folosi inclusiv pe post de schiuri de competitii, intrucat ofera o stabilitate crescuta chiar si atunci cand viteza de deplasare este una foarte mare.
5. Schiuri Freestyle
Tuturor celor carora le place sa faca acrobatii atunci cand schiaza sau vor sa isi testeze limitele in materie de miscari pe schiuri pot alege modelul Freestyle sau schi acrobatic, dupa cum se numeste de fapt in limba romana. Printre caracteristicile principale se numara capacitatea de a sari si de a ateriza, precum si un nivel crescut de manevrabilitate in aer. De asemenea, acest model de schiuri ofera o aderenta superioara pe zapada inghetata, fiind foarte suple si ideale pentru cei care vor sa aterizeze cu fata si cu spatele.
6. Schiuri Cross Country
Schiatul pe distante mari este o activitate care reuseste sa ne faca sa ne bucuram de natura in fiecare an. Cu toate acestea, avem nevoie de echipamentul corespunzator pentru a face fata oricaror situatii. In aceasta categorie intra schiurile de tip Cross Country, pentru ca te ajuta sa cobori lin atat pe teren plat, cat si pe pante usoare. Nici nu este de mirare, intrucat schiurile de acest fel sunt inguste si dispun de legaturi care au rolul de a fixa in mod optim claparii. Mai mult decat atat, acest model de schiuri se regaseste inclusiv in cele recomandate copiilor, fiind ideale in special atunci cand sunt alese in conformitate cu varsta, inaltimea si greutatea copilului.
Indiferent de tipurile de schiuri spre care te indrepti sau pe care le preferi, este imperios necesar sa stii intocmai care va fi utilitatea si destinatia acestora. Cunoscand acest detaliu, ai la dispozitie posibilitatea sa restrangi gama de produse si modele intocmai la ceea ce este important pentru tine. Potrivit specialistilor, se recomanda sa nu te rezumi doar la pret si design, ci sa descoperi care sunt intocmai necesitatile tale, astfel incat sa poti face o alegere in cunostinta de cauza!
Intrebari frecvente despre tipuri de schiuri!
La nivel general, pe piata vei intalni schiuri cu urmatoarele flexuri:
– Flex moale – pentru schiuri ideale pentru incepatori si intermediari;
– Flex rigid – il vei gasi in schiurile special concepute pentru schiori avansati.
Spre deosebire de adulti, copiii au nevoie de o atentie mult mai mare la detalii atunci cand isi aleg propriile schiuri. In aceasta categorie intra varsta, inaltimea si greutatea copilului, precum si probarea acestora chiar in magazinul fizic.
Potrivit specialistilor, se recomanda sa te antrenezi cu cel putin o luna inainte sa mergi la schi, facand diferite exercitii fizice si de rezistenta.
Lasă un răspuns