Functionalitatea sistemelor organismului uman este puternic influentata de factori interni si externi. In timp ce multi dintre noi petrec foarte mult timp la birou, consuma alimente hiper-procesate si se confrunta cu un nivel ridicat de stres, organismul nostru este supus la incercari masive. Din punct de vedere medical, ficatul indeplineste se ocupa de detoxifierea corpului, astfel incat sa ne furnizeze rezultatele asteptate. Cu toate acestea, consumul de alcool, tutun si abuzul de medicamente pot conduce la dezechilibre ale proceselor hepatice. In timp, problemele ficatului afecteaza sistemul digestiv si sistemul limfatic in mod ireversibil, in special daca nu actionam cand trebuie. Descopera in randurile urmatoare tot ceea ce trebuie sa stii despre detoxifiere, pentru a-ti proteja organismul impotriva pericolelor nevazute!
Cuprins articol
Ce este detoxifierea?
Consumul zilnic de alimente si bauturi ne ofera energia necesara, insa ne poate afecta organismul fara ca noi sa ne dam seama. La baza, dieta de detoxifiere are rolul de a elimina toxinele negative din corp. Vorbim aici despre toxinele din sange, intestine, ficat si plamani, urmand un regim strict.
Pe langa toxinele pe care le introducem in organism pe cale orala, detoxifierea presupune si eliminarea toxinelor pe care le respiram. In timp, acestea genereaza probleme de piele, dureri de cap, stari de rau si de ameteala. Urmand o cura de detoxifiere, avem posibilitatea de a oferi organismului nostru un nou inceput sanatos, in care sa functioneze mult mai bine si curat.
Ce beneficii ne aduce detoxifierea?
O cura de detoxifiere poate face minuni ori de cate ori ne confruntam cu probleme ale functionalitatii organismului nostru. Aceasta se recomanda, in special, in momentele in care:
- Avem nevoie de mai multa energie;
- Avem tendinta de a ne imbolnavim frecvent;
- Ne confruntam cu probleme ale digestiei;
- Ne simtim obositi atat fizic, cat si psihic;
- Suntem constienti ca avem probleme cu colesterolul sau trigliceridele;
- Visam sa scapam de cateva kilograme in plus.
Potrivit specialistilor, o dieta de detoxifiere eficienta nu contine alimente cu toxine. Cu toate acestea, inainte de a urma o cura de detoxifiere, este indicat sa o solicitam parerea medicului. Persoanelor care se confrunta cu probleme de sanatate majore nu li se recomanda urmarea acestora.
Cum facem detoxifiere?
Pentru a oferi organismului nostru posibilitatea de a urma o cura de detoxifiere, exista cateva reguli de baza pe care este imperios necesar sa le respectam. Printre acestea, se numara:
- Evitarea consumului de zahar si produse bogate in zahar – consumat in cantitati mari, zaharul este toxic pentru organism. Pentru inceput, renunta la sucurile acidulate, la prajituri si jeleuri, intrucat acestea provoaca hipertensiune si diabet de tip II. Potrivit studiilor, acestea conduc inclusiv la aparitia afectiunilor cardiace. Chiar daca nu mai consumi zahar, evita inlocuirea acestuia cu indulcitori sintetici, intrucat afecteaza ficatul si nu sunt asimilati de organism;
- Renuntarea la alcool, aditivi alimentari si cafea – un studiu recent subliniaza faptul ca alcoolul afecteaza materia cenusie, indiferent de cantitatea in care este consumat. Pentru ficat, acesta este cu atat mai periculos cu cat suprasolicita functiile lui. In mod analog, cofeina din cafea nu contribuie la detoxifiere. Poti, in schimb, sa te orientezi catre ceai negru sau verde. Aditivii alimentari afecteaza organismul, printre cei mai periculosi dintre acestia regasindu-se E621 sau monoglutamatul de sodiu. Acesta se intalneste foarte des in mancarea chinezeasca.
Care sunt cele mai bune alimente pentru detoxifiere?
Atunci cand faci detoxifiere, ai nevoie de alimente care sa-ti furnizeze energia de care ai nevoie. Pentru a pastra o alimentatie echilibrata, in special pe parcursul curelor de detoxifiere, poti sa consumi cu incredere urmatoarele alimente:
- Citricele – au nivel ridicat de vitamina C, a carui rol este de eliminare a toxinelor din organism si de intarire a sistemului imunitar. In aceasta categorie intra lamaile si lime;
- Legumele crucifere – ies in evidenta datorita continutului ridicat de minerale si nutrienti. In aceasta categorie se intalnesc varza, conopida si broccoli, cu rol de a reduce riscul de dezvoltare a bolilor ficatului si colonului;
- Merele – au un continut bogat de pectina, recunoscuta in termenii de specialitate ca fiind o fibra ce ajuta la imbunatatirea tranzitului intestinal si in vederea detoxifierii organismului;
- Morcovii – ne bucura organismul printr-un continut ridicat de vitamina A si Beta Caroten. Din perspectiva medicala, reduc riscul de aparitie aferent bolilor cardiovasculare, intarind sistemul imunitar si contribuind la detoxifierea organismului;
- Orzul verde – recomandat frecvent de specialist pentru curele de detoxifiere. Acesta se bucura de un continut ridicat de vitamine regasit in grupul B (precum B1, B2, B5, B6 si B12), vitamina C, vitamina E, fier, niacina, magneziu si mangan, calciu si polizaharide, zinc si bioflavonoide, clorofila, aminoacizi si in enzime;
- Sfecla rosie – consumata frecvent datorita capacitatilor sale de purificare a sangelui si detoxifiere a ficatului.
Urmarea curelor de detoxifiere este un proces care aduce doar beneficii organismului uman, in conditiile in care nu ne confruntam cu probleme medicale. Integreaza acest proces la fiecare la cateva luni in alimentatia ta, astfel incat sa ai parte de beneficiile dorite! Totusi, nu uita sa faci exercitii fizice cat mai regulat.
Lasă un răspuns