Cu mult timp in urma, in China Antica, Grecia Antica sau Egiptul Antic, exercitiile fizice erau intreprinse nu doar pentru o silueta supla ci, de cele mai multe ori, pentru tratarea afectiunilor organismului. Pe atunci, cele mai frecventate exercitii erau lupta cu sabia, aruncarea cu piatra, alergarea sau inotul, realizate inclusiv pentru a spori sanatatea practicantilor. Astazi, recuperarea prin kinetoterapie este intreprinsa in recuperarea medicala somato-functionala si reuseste sa imbunatateasca functiile de baza ale organismului. Ramai alaturi de noi si descopera tot ce trebuie sa stii despre ea!
Cuprins articol
Ce este kinetoterapia?
Recuperarea in urma unui accident, interventiei chirurgicale sau oricarei alte afectiuni medicale presupune, intr-o oarecare masura, cateva sedinte de kinetoterapie. Intreprinsa cu succes de specialisti, aceasta contribuie la cresterea nivelului functional, imbunatatind functiile motrice.
Kinetoterapia nu este doar o stiinta, ci este si o forma de terapie. La baza termenului sta terapie prin miscare, aceasta fiind si traducerea mot-a-mot din limba greaca. Din punct de vedere structural, kinetoterapia reprezinta un ansamblu de tehnici si metode special concepute in jurul exercitiilor fizice. Scopul final al acesteia este de a asigura activitatile motrice normale ale pacientului.
Ce tipuri de kinetoterapie exista?
Intrucat kinetoterapia este parte componenta a medicinii fizice, aceasta se imparte in mai multe tipuri, respectiv:
- Kinetoterapia de recuperare – are ca scop principal refacerea functiilor diminuate ale organismului, folosind un set de exercitii speciale care intra in categoria gimnasticii de recuperare;
- Kinetoterapia profilactica – are in vedere mentinerea unui nivel ridicat de sanatate al pacientului si/sau evitarea cronicizarii unei afectiuni a organismului. In kinetoterapia profilactica se folosesc exercitii fizice, alaturi de masaje medicale si tehnici aditionale de relaxare;
- Kinetoterapia curativa – reprezinta o combinatie intre cea de recuperare si cea profilactica si are ca scop refacerea functiilor, precum si mentinerea starii de sanatate a pacientului;
- Kinetoterapia pediatrica – destinata atat copiilor, cat si bebelusilor, in masura in care recomandarea este emisa de un medic specialist pediatru, ortoped sau neurolog. Acest tip de kinetoterapie este ideal in cazul copiilor cu afectiuni ortopedice sau la nivelul coloanei.
In functie de afectiunile pe care le avem, ne putem orienta catre tipul corect de kinetoterapie, capabil sa ne usureze tranzitia catre un organism functional.
Care sunt avantajele kinetoterapiei?
Din punct de vedere medical, kinetoterapia poate fi intreprinsa cu succes nu doar in cazul afectiunilor medicale, ci si pentru a mentine o conditie fizica optima practicantului. Astfel, aceasta terapie confera o stare de relaxare, atat prin exercitiile fizice intreprinse, cat si prin masajul oferit. Intrucat numarul de persoane care sufera de afectiuni la nivelul coloanei este in continua crestere, kinetoterapia are rolul de a corecta postura si aliniamentul corporal, contribuind la eliminarea durerilor de spate.
- Asigura recuperarea functiilor esentiale;
- Asigura recuperarea rapida in urma accidentelor sau evenimentelor traumatice;
- Asigura un nivel optim de sanatate;
- Contribuie la obtinerea unei stari generale de bine;
- Contribuie la recuperarea reumatica;
- Contribuie la redobandirea dexteritatii si functionalitatii musculare, osoase si articulare;
- Corecteaza deviatiile regasite la nivelul aparatului locomotor;
- Corecteaza tulburarile de echilibru si pe cele de coordonare;
- Creste mobilitatea si amplitudinea articulara;
- Imbunatateste forta musculara;
- Imbunatateste randamentul dintre efortul fizic si tonusul muscular;
- Reduce riscul de accidentare, multumita mobilitatii si flexibilitatii pe care le confera.
Prin intermediul sedintelor regulate de kinetoterapie, durerea este ameliorata, iar mobilitatea articulara, forta si rezistenta musculara sunt imbunatatite simtilor. In plus, multumita tehnologiei actuale dezvoltate, fiecare pacient poate fi supus unei evaluari obiective, in urma careia sa primeasca un program personalizat.
Cum stii cand ai nevoie de kinetoterapie?
Kinetoterapia este utila in foarte multe cazuri, motiv pentru care, nu de putine ori, nici nu stim ca avem nevoie. In ceea ce priveste copii, primul semn ca cel mic are nevoie de kinetoterapie pediatrica este postura. In cazul in care acesta are de-a face cu o alterare a spatelui si observam o postura incovoiata, este indicat sa luam legatura cu un medic specialist. Actionarea in faza precoce a deviatiei contribuie la rapiditatea tratamentului, pentru ca cel mic sa beneficieze de un proces corect de dezvoltare.
Cazurile posttraumatice sau postoperatorii sunt destinate kinetoterapiei, cu atat mai mult cu cat, in aceste situatii, functiile motorii si mobilitatea pot fi grav afectate. In acelasi timp, boala Parkinson si scleroza in placi sunt deseori tratate cu kinetoterapie, precum si anumite alte boli cronice.
Recuperarea sportiva are un loc aparte in organizarea kinetoterapiei. Aceasta este intrepinsa de majoritatea sportivilor care necesita recuperare sportiva in urma unui accident. De cele mai multe ori, este destinata copiilor si adolescentilor.
O alta utilitate a kinetoterapiei apare in cazul durerilor asociate afectiunilor traumatice. Atat poliartrita reumatoida, cat si coxartroxa, osteoporoza si alte afectiuni necesita terapie specializata.
Femeile insarcinate pot beneficia de kinetoterapie in primele luni de sarcina. Multumita exercitiilor fizice special concepute, acestea se pot bucura de un tonus general optim, ajutand la echilibrarea functiilor fizice si psihice. In acelasi timp, kinetoterapia contribuie si la perioada dupa sarcina, oferind o nastere mai usoara si o recuperare mult mai rapida.
Folosita in momentele cheie ale vietii, kinetoterapia ne poate ajuta sa revenim la forma optima a organismului nostru, atat la exterior, cat, mai ales, la interior.
Lasă un răspuns