Pentru cei mai multi dintre noi, trotinetele electrice reprezinta un mijloc ideal de transport, mai ales atunci cand ne dorim sa ajungem dintr-un loc in altul fara sa ne confruntam cu aglomeratia de pe sosele. Potrivit specialistilor, o trotineta electrica este definita ca fiind un vehicul folosit pentru transportul unei singure persoane, avand doua sau trei roti. Din punct de vedere tehnic, aceasta dispune de un echipament cu motorul electric si atinge o viteza care nu depaseste 25 km/h. In cele mai mari orase ale lumii, inclusiv in Romania, exista diversi operatori de trotinete electrice de inchiriat, printre care se numara: Lime, Melc, Flow si Wolf – E. Cu ajutorul acestora, putem inchiria o trotineta electrica pentru doar cateva ore si chiar sa vizitam orasul mult mai eficient si placut folosindu-le. Insa, pana la a ajunge la acest punct, este imperios necesar sa cunoastem care sunt noile reguli de circulatie pentru cei care folosesc trotineta electrica!
Cuprins articol
De ce a fost nevoie de noi reguli de circulatie impuse pentru plimbarea cu trotineta electrica?
Inca din data de 4 februarie 2020, persoanele care obisnuiesc sa utilizeze trotineta electrica au fost nevoite sa adere la noile reguli de circulatie pe drumurile publice. Potrivit raportului din spate, doar in decursul anilor 2016 – 2019, numarul accidentelor rutiere la care au contribuit conducatorii de trotinete electrice s-a ridicat la un total de 192. Printre aceste situatii nefericite s-a aflat si o persoana care a decedat, 37 ranite grav si alte 156 ranite usor.
Care sunt regulile de circulatie necesar a fi respectate pentru cei care se plimba cu trotineta electrica?
Inainte de a scoate trotineta electrica (spre exemplu Kugoo, ca tot am vorbit recent despre ele) pe drumurile publice, intrucat este un mijloc de transport, trebuie sa cunosti regulile de circulatie. Nu doar ca acestea iti vor salva viata, insa ele iti ofera posibilitatea de a pastra o anumita organizare in trafic.
- Varsta minima – atat trotineta electrica, cat si bicicleta se adreseaza persoanelor care au o varsta minima de 14 ani;
- Sectorul de drum – la fel ca si in cazul bicicletei, trotineta electrica se utilizeaza doar pe pistele special amenajate. Cu toate acestea, in situatia in care aceste piste nu exista, trotineta va putea fi utilizata pe sectorul de drum pe care viteza maxima nu depaseste 50 km/h;
- Circulatia pe trotuar – este complet interzisa pentru conducatorii de trotinete electrica;
- Echipament – trotinetele electrice vor putea fi utilizate doar in masura in care acestea sunt echipate cu mijloace de iluminare si dispozitive reflectorizant-fluorescente, numai daca acestea functioneaza. De asemenea, casca de protectie este obligatorie pentru persoanele care au varsta cuprinsa intre 14 – 16 ani;
- Transportul pasagerilor – este complet interzisa transportarea altor pasageri pe aceeasi trotineta electrica;
- Semnalizarea rutiera – trotineta electrica reprezinta un alt mijloc de transport la care utilizatorul este obligat sa respecte semnificatiile semnalizarii rutiere. In aceasta categorie intra si respectarea tuturor regulilor de circulatie. Astfel, indicatiile semnelor de circulatie aferente STOP si CEDEAZA TRECEREA trebuie cunoscute de acestia si puse in practica;
- Prioritatea pietonilor – se aplica si in cazul utilizarii trotinetelor electrice. De asemenea, intrucat este dotata cu echipament necesar, utilizatorul este obligat sa semnalizeze in momentul in care vrea sa schimbe directia de mers, precum si sa se asigure in mod corespunzator.
Ce se intampla daca nu respect regulile de circulatie atunci cand folosesc trotineta electrica?
Nerespectarea regulilor prevazute pentru circulatia folosind trotineta electrica se traduce prin contraventie. Fiecare utilizator in parte este pasibil de patru sau cinci puncte amenda. Doar in anul 2020, fiecare punct de amenda valora 223 lei, ceea ce poate creste amenda la o valoare totala foarte ridicata, in special pentru un minor.
Cunoasterea si respectarea regulilor de circulatie, ori de cate ori utilizam trotineta electrica, se traduce printr-un comportament preventiv. La randul lui, acesta are rolul de a preveni aparitia oricaror evenimente neasteptate, ceea ce ne poate salva viata in foarte multe situatii. Nu in ultimul rand, respectarea normelor in vigoare ne scapa de amenzile deloc mici, precum si de posibilitatea de a fi parte la accidente cu final neplacut.
Indiferent ca preferi sa te plimbi cu trotineta electrica in parc, pe pistele special destinate pentru ele sau esti nevoit sa conduci pe carosabil, inainte de toate este recomandat sa cunosti fiecare norma privind circulatia trotinetelor electrice. Bucura-te de fiecare plimbare, cunoscand in prealabil care sunt responsabilitatile tale! La final de articol vreau sa iti spun ca am analizat recent diferentele dintre 2 trotinete ieftine extrem de populare: Xiaomi Mi Scooter Essential si Mi 1S.
Lasă un răspuns