Ectomorf, mezomorf, endomorf…cum iti poti cunoaste morfotipul? Si, mai ales, ce este un morfotip sau tip somatic? In cele ce urmeaza va vom spune totul despre cele trei tipuri somatice si cum pot fi acestea utile pentru antrenamentul tau.
Cuprins articol
Morfotip: definitie si explicatii
In 1942, William Sheldon, psiholog american, elaboreaza teoria conform careia este posibil sa se stabileasca o legatura intre silueta noastra si trasaturile noastre de caracter. Acesta defineste trei tipuri de morfologie: ectomorf pentru persoanele slabe si inalte, endomorf pentru persoanele mai corpolente si mezomorf pentru persoanele musculoase.

Insa, din pacate, aceasta teorie nu s-a bucurat de un succes prea mare in randul oamenilor de stiinta si nu a facut obiectul prea multor teorii. Teoria celor trei tipuri somatice emisa de William Sheldon s-a bucurat insa de succes in domeniul sportului si fitnessului in ceea ce priveste consolidarea unui program alimentar si unui program de antrenament in functie de morfotip. Vrei sa iti cunosti si tu morfotipul? Atunci citeste randurile de mai jos.
Ectomorf – primul tip somatic
Acest tip somatic defineste persoanele inalte si slabe. Bratele si picioarele sunt lungi, spre deosebire de torace care este mai degraba scurt. Umerii si pieptul sunt destul de mici. Tipul ectomorf beneficiaza de un metabolism bun, stocheaza putina grasime si ii este destul de greu sa isi dezvolte masa musculara.

Puncte forte ale unui ectomorf:
- stocheaza putina grasime;
- are o silueta bine definita, este slab;
- poate manca mult fara sa se ingrase;
- cu un antrenament adaptat poate obtine rezultate rapide.
Puncte slabe pentru ectomorf:
- dezvoltare musculara mai lenta;
- conditie fizica fragila;
- faze de recuperare necesare de respectat.
Antrenament adaptat acestui tip somatic:
- intarirea muschilor (6-8 repetitii, 2 minute de pauza cu greutati destul de mari);
- exercitii de baza si exercitii de izolare;
- exercitii de intindere;
Ectomorful are o rezistenta redusa la antrenamentul lung si complex si, totodata, poate ajunge cu mare usurinta la supra antrenament. Se recomanda in cazul sau antrenamentele scurte, alcatuite din exercitii de baza si evitarea exercitiilor de tip cardio. Programul lor alimentar trebuie sa contina atat protetine, cat si lipide si carbohidrati.
Endomorf – al doilea tip somatic
Tipul somatic endomorf beneficiaza de la mama natura de forme mai generoase. Bratele si picioarele sunt destul de scurte, soldurile si partea de mijloc a corpului sunt mai late. Din cauza unei mase de grasimi mai importante, acest tip somatic beneficiaza de o musculatura nu atat de bine definita ca si tipurile somatice ectomorf si mezomorf.

Puncte forte pentru endomorfi:
- capacitate rapida de dezvoltare musculara;
- regenerare rapida.
Puncte slabe ale endomorfilor:
- metabsolism mai lent;
- stocheaza rapid grasimile;
- dificultati in a avea o masa musculara bine definita.
Antrenamentul adaptat acestui tip somatic:
- exercitii de dezvoltare musculara (12-15 repetitii, cu putine greutati);
- cardio (HIIT, Tabata);
- anduranta (inot, ciclism).
Antrenamentul endomorfului, pentru a beneficia de o conditie fizica optima, trebuie sa aiba la baza exercitii cardio de tip HIIT. Acest tip somatic trebuie sa acorde o atentie deosebita programului alimentar si sa tina cont si de raportul proteine-carbohidrati-grasimi astfel incat sa nu riste un deficit caloric si sa nu ia in greutate.
Mezomorf – al treilea tip somatic
Acest tip somatic descrie persoanele care sunt atletice in mod natural cu o masa musculara importanta. Partea de sus a corpului este mai lunga si mai lata decat cea a tipului ectomorf insa talia este destul de fina. Silueta sa este cel mai adesea in forma de V.

Puncte forte la mezomorfi:
- masa musculara importanta si usor de dezvoltat;
- pierde cu usurinta grasimea si o stocheaza destul de greu;
- se recupereaza cu usurinta dupa o sedinta de sport.
Puncte slabe pentru un mezomorf:
- facilitatile sportive ale tipului mezomorf pot duce la o pierdere a motivatiei.
Antrenamentul adaptat acestui tip somatic:
- exercitii de baza (repetari mai importante 8-12 si pauze mai scurte);
- exercitii de izolare;
- antrenament sportiv diversificat.
Spre deosebire de celelalte doua tipuri somatice, mezomorfii reusesc cu usurinta sa aiba un volum ridicat de antrenament. Volumul este oferit de catre numarul de serii X si numarul de repetari X greutate. Un volum ridicat al antrenamentului va favoriza cresterea in masa musculara. Nici mezomorfii nu trebuie sa neglijeze alimentatia in vederea obtinerii unor rezultate optime.
Aceste trei tipuri somatice iti pot oferi o idee cu privire la morfologia ta. Nu uita faptul ca aceasta teorie apartine domeniului psihologic si nu a facut obiectul niciunui studiu stiintific in domeniul sportului. Fiecare persoana are un metabolism diferit si nevoi diferite. Cel mai important este sa ne concentram asupra obiectivelor stabilite, sa avem un antrenament cat mai corect si o alimentatie sanatoasa, indiferent daca ceea ce ne dorim este sa slabim sau sa crestem in masa musculara.
Lasă un răspuns